Wat is DHEA?
DHEA … euhh wat? DeHydroEpiAndrosterone… één van de hormonen in ons lichaam en waar je bij een spelletje scrabble zeker de topscore mee zou behalen. Maar wat doet dit hormoon nu net met en in ons lichaam?
Onze hormonen van dichterbij bekeken
Vooraleer we hierop in gaan, is het misschien wel even nuttig om het algemene begrip hormonen even erbij te halen. Zowel positief als negatief leven er vele ideeën over dit begrip.
Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen ze organen en weefsels aanzetten of juist afremmen.
Hormonen zijn betrokken bij verschillende processen en functies in je lichaam:
- Voortplanting. Zo zijn de vrouwelijke hormonen betrokken bij menstruatie, zwangerschap en de menopauze of overgang en zijn mannelijke hormonen betrokken bij de productie van spermacellen
- Stofwisseling
- Groei en ontwikkeling
- Spijsvertering
- Water- en zouthuishouding
- Opslag en verbruik van reservevoedsel
- Gedrag, gevoel en emoties. Zo zijn stress en hormonen gekoppeld. Doordat in een ´gevaarlijke´ situatie stresshormonen vrijkomen, ontstaat een ´fight or flight´reactie
- Orgaanfuncties
Hormonen worden gemaakt in een verschillende klieren:
- Hypothalamus en hypofyse
- Pijnappelklier of epifyse
- Schildklier en bijschildklieren
- Bijnieren
- Alvleesklier of pancreas
- Thymusklier of zwezerik
- Eierstokken of zaadballen
Vanuit deze klieren gaan de hormonen de bloedbaan in. Via de bloedbaan komen ze terecht bij de organen of cellen die ze kunnen beïnvloeden. Uiteindelijk worden hormonen in je lever afgebroken.
Holle Bolle Gijs….
Met deze achtergrondinformatie kan DHEA gesitueerd worden als het meest voorkomende lichaamseigen hormoon en fungeert als prullenbakhormoon, omdat het invloed heeft op heel veel verschillende (hormoon) processen in het lichaam. Het heeft op zich weinig biologisch effect maar krijgt een krachtig effect als het wordt omgezet in andere hormonen. Voor vrouwen levert het ongeveer 75% van de oestrogenen voor de menopauze en 100% na de menopauze.
DHEA wordt geproduceerd in de bijnierschors uit cholestorol en in kleine hoeveelheden door de testikels en de eierstokken. Deze productie neemt toe vanaf de leeftijd van ongeveer 10 jaar, bereikt een hoogtepunt in het 20e levensjaar en neemt daarna geleidelijk af. Onze hersenen regelen de DHEA spiegel en bij een daling wordt de productie aangezet. Dit is een automatisch proces.
DHEA vs Cortisol
Het hormoon speelt een belangrijke rol bij ons stresshormoon cortisol. In een stresssituatie maakt de bijnierschors zowel DHEA als cortisol aan waarbij cortisol de energie verschaft om adequaat op de situatie te kunnen reageren. Het zorgt echter ook voor spierafbraak en een verzwakking van het immuunsysteem waartegen DHEA bescherming biedt. Een goed evenwicht tussen deze beide hormonen is dan ook van belang.
Zowel een te hoge als een te lage DHEA spiegel kunnen negatieve effecten hebben op het lichaam. Studies wijzen in de richting van depressie, hart- en vaatziekten en zelfs overlijden in geval van een te hoge hoeveelheid in het lichaam. Te weinig DHEA zou bij mannen een verkorting van de levensduur betekenen. Voor vrouwen wordt dit in verband gebracht met een laag libido, verminderde botmineraaldichtheid en osteoporose. In sommige gevallen wordt overgegaan tot suppletie.
4 tips om je DHEA peil op peil te houden
We kunnen zelf al veel doen om het DHEA op peil te houden:
- De all-time favorite: verminder stress
- Eet je eiwitten, de belangrijke bouwstof voor DHEA
- Doe aan krachttraining, hier houden jouw hormonen van
- Slaap voldoende
En laten dat nu key-elements zijn die Fit4Motion naar voor schuift als dé belangrijke actiepunten voor een gezonder leven, zowel uitwendig als inwendig.
Wil je nog meer te weten komen over dit hormoon of over de andere 150 hormonen die je lichaam beïnvloeden dan kan je terecht op www.yourhormones.info