Voeding

Eieren zijn gezond, toch?

Bij Fit4Motion krijgen we vaak de vraag of eieren wel gezond zijn omdat deze slecht zouden zijn voor onze cholesterol.

Voor we dit vraagstuk beantwoorden moeten we eerst weten wat cholesterol is en doet met ons lichaam.

Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteenvoor lichaamscellen, hormonen en gal. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever die goed is voor 80 %. Een klein gedeelte, goed voor de resterende 20 % komt in het lichaam via voeding

In 2 gevallen kan het cholesterol in je bloed het risico op hart- en vaatziekten vergroten: als het cholesterolgehalte te hoog is en als de verhouding tussen de soorten LDL-cholesterolen HDL-cholesterol scheef is.

Vooral een scheve verhouding geeft een hoger risico. De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Later hier meer over, maar wat is LDL en HLD cholesterol?

LDL- en HDL-cholesterol

Het bloed vervoert cholesterol door het aan bepaalde eiwitten te binden. Deze eiwitten heten lipoproteïnen. Er zijn verschillende soorten lipoproteïnen , namelijk Hoge Dichtheid Lipoproteïne, bekend als het ‘HDL’ en Lage Dichtheid Lipoproteïne, bekend als het ‘LDL’.

LDL vervoert cholesterol via het bloed naar de rest van het lichaam, waar het bijvoorbeeld nodig is voor het herstellen van beschadigingen in weefsels. Maar deze verbindingen kunnen zich ook vastzetten in de binnenwand van bloedvaten. Maar bij een teveel aan LDL-cholesterol, kan dit blijven plakken in de binnenwand van bloedvaten. Dit gebeurt meestal op plekken waar de wand van de bloedvaten beschadigd is. Beschadigingen in de bloedvatwand kunnen het gevolg zijn van roken, een verhoogde bloeddruk of ouderdom. In het bloedvat ontstaat hierdoor langzaam een ‘plak’. De bloedvaten slibben daardoor langzaam dicht, waardoor het bloed er steeds minder goed doorheen kan stromen. Dit proces staat bekend als slagaderverkalking (atherosclerose).

HDL neemt cholesterol uit het bloed weg en voert het af naar de lever, waar het wordt afgebroken. Vervolgens verlaten deze afbraakproducten het lichaam via gal en de ontlasting. Door het afvoeren van cholesterol beschermt HDL het lichaam tegen hart- en vaatziekten.

De laatste jaren verschijnen er echter meer en meer onderzoeken die die cholesterolhypothese onderuit halen. De meeste studies van de laatste 10 jaar bij gezonde mensen vinden geen rechtstreeks verband tussen de consumptie van eieren (en cholesterol in de voeding in het algemeen, bv. in mosselen en andere schaaldieren, en in lever) en een verhoogd bloedcholesterolgehalte en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het cholesterol in ons lichaam wordt vooral beïnvloed door verzadigde vetten. Verzadigd vet zit bijvoorbeeld in volle melkproducten en kaas, vet vlees, gebak, snacksenzovoorts.

Laten we het ei even van dichterbij bekijken

Het ei is een volwaardig voedingsmiddel dat een belangrijke plaats inneemt in een gezond dieet. Een ei is opgebouwd uit aminozuren en bevat alle essentiële aminozuren die ons lichaam niet kan aanmaken. Vervolgens levert een ei je een belangrijk aandeel van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) micronutriënten, namelijk:

  • 9-12 % ADH voor vitamine A
  • 15% ADH voor vitamine B2
  • 130 % ADH voor vitamine B12
  • 18 % ADH voor vitamine D
  • 5-6 % ADH voor vitamine E
  • 13 % ADH voor vitamine foliumzuur
  • 12 % ADH voor fosfor
  • 7 % ADH voor ijzer
  • 7-18 % ADH voor jodium

Eieren zijn een goede bron voor lecithine en choline, essentiële nutriënten die zeer belangrijk zijn voor de hersenfuncties en komen amper voor in de westerse voeding.

Eieren zijn rijk aan luteïne, een caroteenachtige stof die erg belangrijk is voor het netvlies van de ogen. Deze stof beschermt tegen maculadegeneratie, een vaak voorkomende vorm van blindheid bij oudere mensen. 

Tips tijdens het koken

Eet bij voorkeur licht gekookte eieren of spiegeleitjes. Het is immer het best om de dooier rauw te eten.

Als je eieren bakt, bijvoorbeeld bij het maken van een omelet, gaat de cholesterol in het ei oxideren. Oxy-cholesterol bevordert aderverkalking. Dit schadelijk effect kun je opheffen door aan je omelet groenen en kruiden toe te voegen die veel antioxidanten bevatten, zoals bijvoorbeeld tomaten, rode ui, rozemarijn en oregano.

Bronnen:

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cholesterol.aspxhttps://health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelineshttps://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/?q=eierenhttp://www.thaiscience.info/journals/Article/JMAT/10402468.pdfhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3869568/
https://www.nature.com/articles/ejcn2017153
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27710205

MEER VAN ONZE BLOG

Avocado spread
Recepten

Avocado spread

Avocado is lekker, romig en zit bomvol goede vetten. Daarnaast zijn we gek op avocados omdat je er eindeloos mee

LEES MEER